katten opvoeden

Katten opvoeding

Hoe kan je een kat opvoeden ?
Een kitten kopen of een kat uit het asiel halen. Voor veel mensen is dit een leuk moment. Helaas kan een kat voor veel problemen zorgen. Gelukkig kunnen veel van deze problemen voorkomen worden door de kat op de juiste manier te kiezen en vooral ook door de kat op een goede manier in zijn nieuwe huis te introduceren.

Socialisatie van kittens
Optimaal zou een kitten tot 12 à 13 weken bij zijn moeder in het nest moeten blijven. Vooral in de periode van 8 tot 12 weken zullen de kittens onderling door spelen en schijngevechten leren om niet te hard te bijten en te krabben. Als één van de kittens een ander pijn doet, zal die het spel stoppen en weglopen. Zo leren ze dat te fel zijn iets oplevert wat ze niet willen en dat is altijd de beste manier om iets te leren!
En als nieuwe eigenaar krijg je dan een katje in huis dat geleerd heeft de nageltjes en tanden gedoseerd te gebruiken. Het eerste stukje opvoeding kunnen we dus altijd het beste overlaten aan de moeder en de broertjes en zusjes kat.
Het is uiteraard heel belangrijk dat ze in die periode bij de moeder ook kennismaken met een normaal gezinsleven.
Vanuit het veilige nest moeten ze in aanraking komen met zoveel mogelijk mensen die hen ook oppakken en liefkozen. Ze moeten leren dat geluiden van de tv, de stofzuiger, van buiten en dergelijke geen bedreiging voor hen vormen. Liefst doen ze ook ervaringen met andere diersoorten op, bijvoorbeeld met honden, vogels, konijnen en dergelijke.
Een kitten dat uit dergelijke omgeving komt zal veel minder risico hebben op probleemgedrag.
Hou hier zeker rekening mee bij het kiezen van een kitten, want een kitten met een ideale achtergrond is over het algemeen een leuk, lief en gezellig huisgenootje en zal eigenlijk niet meer opgevoed hoeven te worden.

Maar wat als een kitten uit een minder ideale situatie komt ?
Ook zij kunnen uitgroeien tot leuke, lieve en gezellige huisgenootjes, maar daar zal meer inzet van de nieuwe eigenaar bij nodig zijn.
Voor kittens die in een schuur, aparte ruimte of zonder veel contact met mensen en huiselijke omstandigheden opgroeien, is het beter deze wel met 7 à 8 weken in huis te halen. Liefst als je al een sociale kat hebt die kan helpen met de opvoeding, of met een ander kitten van ongeveer dezelfde leeftijd.
Heb je al zo’n kitten in huis genomen, en is er geen sociale kat of ander kitten om te helpen met de opvoeding, dan kun je het beste balletjes, muisjes en andere speelgoedjes gebruiken.
De poes ziet dit allemaal als ‘prooi’ en zal er ook zo mee omgaan. Bijten en krabben dus! Als je van jongs af aan je poes er aan went dat handen alleen bedoeld zijn om te verzorgen (aaien, borstelen, oppakken) en hij de speeltjes mag bijten en krabben, dan zal dat veel schade aan je huid voorkomen.

Een oudere kat
Gelukkig zijn er ook nog heel veel mensen die een oudere kat, bijvoorbeeld uit het asiel, adopteren.
De eerste dagen in het nieuwe huis is het het beste om de kat zoveel mogelijk met rust te laten zodat hij de tijd heeft om zijn nieuwe huis op zijn gemak te verkennen.
Vooral voor kinderen zal dit best moeilijk zijn. Snelle bewegingen en harde geluiden kunnen de kat flink schrik aanjagen en dat zal niet helpen om een goede band met de kinderen te krijgen.

Wat in ieder geval nooit werkt, is geweld gebruiken. Heel vaak begrijpt de kat helemaal niet waar hij voor gestraft wordt, deed hij iets wat voor hem volkomen natuurlijk gedrag is (plassen om zijn territorium te beschermen) of kwam de straf te laat. In de meeste gevallen zal de kat alleen maar angstig voor je worden, handen gaan zien als iets waar je bang voor moet zijn. Een kat die een tik heeft gekregen, kan bij het naderen van een hand zichzelf direct willen verdedigen. Dat maakt hem geen valse, agressieve kat!

Gehoorzaamheid
Een kat opvoeden is niet gemakkelijk !
Katten zijn zeer solitaire dieren die geen roedelgevoel hebben, zoals honden.
Dit heeft tot gevolg dat het zeer moeilijk is om katten dingen aan te leren. Men kan dan ook geen gehoorzaamheid verwachten van een kat, zoals we dat van honden kennen.
In tegenstelling tot honden, heeft het bestraffen van katten weinig zin. Men kan katten praktisch alleen iets aanleren door beloning, en dan nog is het uiterst moeilijk om een gewenst gedrag uit te lokken.

Slechte manieren afleren
Een middel dat soms kan werken als een kat slecht gedrag vertoont, is de plantenspuit. Telkens wanneer een kat het ongewenste gedrag vertoont, kan men ze natspuiten.
Het is zeer belangrijk dat dit gebeurt tijdens het ongewenste gedrag en niet als het al gebeurd is! De bedoeling is dat de kat niet ziet dat de waterstraal van het baasje komt, zodat ze de link legt met het slecht gedrag en niet met de aanwezigheid van de plantenspuit.
Probeer vervelend gedrag te negeren en als dat niet kan, probeer dan iets te verzinnen waardoor het gedrag niet meer loont voor de kat.
Springt hij op het aanrecht, dan kan het zijn dat hij daar wel eens iets lekkers gevonden heeft en nu telkens hoopt dat er weer iets te vinden is. Zorg in dat geval dat er nooit meer iets te halen valt.
Springt hij op het aanrecht omdat hij daar een mooie uitkijkpost heeft voor het raam, of lekker in het zonnetje kan liggen, dan wordt het al wat lastiger. Je kunt proberen de plek te blokkeren, of een ‘val’ opstellen door wat conservenblikjes met bv. knikkers of muntjes erin op te stapelen, een touwtje (visdraad) spannen waarmee je de stapel op scherp zet, zo dat deze omvalt zodra je kat op het aanrecht springt. De schrik is vaak voldoende om die plek onaantrekkelijk te maken.

Kattenbaktraining
Gelukkig hebben katten van nature uit "goede manieren".
Een kat zal spontaan zijn behoeftes doen in een kattenbak (als deze proper is !) of, als ze buiten kan lopen, in aarde.
Katten hebben de natuurlijke neiging om hun uitwerpselen te verbergen en gaan dus spontaan op zoek naar plaatsen waar ze dit kunnen. In huis is de enige mogelijkheid meestal de kattenbak. Let wel op voor planten in huis, want katten durven de grond hiervan al eens te gebruiken voor hun behoeften.
Het eerste wat men moet doen als men een kitten in huis haalt, is het diertje in de kattenbak zetten, zodat het die toch al weet staan. De rest gebeurt vanzelf!
Het kan ook helpen om een vorig plasje of uitwerpsel al in de kattenbak te leggen, zodat de kat kan ruiken waar hij zijn behoefte moet doen.
Als hij toch een ongelukje heeft, poets het dan grondig proper zodat er geen geur meer achterblijft.
Let op met schoonmaakmiddelen waar chloor of ammoniak in zit , want dit moedigt net aan om die plek opnieuw te gebruiken.
Je kat met zijn neus in de uitwerpselen duwen is geen gepaste straf, je kat leert er niets van!
Wanneer je kat toch steeds zijn boodschap buiten de kattenbak blijft doen, is er vaak een reden voor. De bak is misschien te vuil en moet ververst worden, of de bak staat op een verkeerde plaats, misschien te dicht bij de voederbak of in een tochtige ruimte.