kat kopen

Hoe een kat(je) kiezen ?

Wanneer u het besluit heeft genomen dat u een kat wil, doet u er goed aan eerst te bepalen wat uw verlangens zijn en waarom u een kat wil.
Zoekt u een mooie kat of enkel een vriendelijk huisdier? Een kater of een poes? Langharig of kortharig? Welke kleur? Raskat of straatkat?

Kater of poes?
Als u jongen wil van uw kat, is het antwoord op deze vraag simpel. Als u geen jonge katjes verlangt, kunt u de poes laten steriliseren. Bij de meeste rassen kan dit na 6 maanden, maar de beste leeftijd is 10-12 maanden.
Ongecastreerde katers zijn niet geschikt als huisdier. Als u hem buiten laat, krijgt u moeilijkheden met uw buren. Uw kater bevuilt namelijk hun tuin, of gaat gevechten aan met hun kat. Een volwassen kater is binnenshuis niet te houden vanwege de sterk ruikende urine, waarmee hij zijn territorium afbakent en vrouwtjes probeert te lokken.
Een gecastreerde kater wordt ook aanhankelijker.
De sterilisatie van een poes is een ingrijpender procedure, en daardoor ook duurder dan het castreren van een kater.

Langharig of kortharig?
Deze keuze laat u best afhangen van de hoeveelheid tijd die u of uw gezinsleden beschikbaar hebben om de vacht van uw kat te verzorgen. Een langharige kat is prachtig, maar om het dier mooi te houden moet het dagelijks geborsteld, gekamd en van klitten in zijn vacht verlost worden.
Als dit u afschrikt, is een kortharige kat misschien een veiliger keuze; en binnen de wereld der kortharige katten is de keuze al moeilijk genoeg.

Welke kleur?
Er zijn katten in elke kleur, behalve groen. Niet alleen zwart en wit, maar beige, bruin en vele tinten rood, blauw en grijs. Er bestaat ook een boeiende variatie in vachtpatronen, van cypers tot gevlekt en 'pointed' (dwz. de snuit, poten en staart zijn deels anders gekleurd dan de rest van het lichaam). En van al deze kleuren en patronen komen mengvormen voor.

Kat kopen
Als de prijs van een jong raskatje u te hoog is, kunt u op een van de volgende manieren heel gemakkelijk aan een kat komen. Ten eerste: de kat kan naar u toe komen! Veel mensen hebben hun huisdier op een koude ochtend op de stoep of bij de achterdeur gevonden, wachtend tot er werd opengedaan.
Een ander en betrouwbaarder middel om een kat te kopen, is de dierenwinkel. Meestal zult u hier geen raskatjes aantreffen, maar jonge huiskatjes die vaak in de etalage zijn geplaatst in de hoop dat ze door een teerhartige voorbijganger worden meegenomen. De prijs van dergelijke katjes is doorgaans laag, aangezien u voor de winkelier een potentiele klant bent die voortaan het voedsel, de kattebakvulling enz. bij hem komt kopen.
In de plaatselijke kranten of op zoekertjessites staan ook vaak advertenties, waarin gratis 'een goed tehuis' wordt gezocht voor jonge katjes. Meestal zal de adverteerder heel blij zijn als hij het katje waarvoor hijzelf geen ruimte of interesse heeft op een betrouwbaar adres kan onderbrengen.
Een kat die al diverse malen van eigenaar is verwisseld, kan wantrouwig worden of gedragsstoornissen vertonen. Vraag daarom altijd naar de voorgeschiedenis van het dier, alvorens op zo'n gratis aanbieding in te gaan.
Een andere goede kattenleverancier is het dierenasiel. Hoewel asielen jaarlijks duizenden katten afmaken bij gebrek aan ruimte, zoeken ze in eerste instantie een nieuwe thuis voor de dieren.
Als u ertegen opziet een jong katje te moeten opvoeden, kunt u overwegen een volwassen kat te nemen - mits u op dat moment geen volwassen kat in huis hebt. Volwassen katten zijn veel moeilijker te plaatsen dan jonge katjes, maar meestal zijn deze dieren dan ook erg dankbaar voor zo'n nieuwe kans op een eigen huis.
Indien er echter al een volwassen kat in huis is, bestaat er een grote kans op jaloezie en conflicten. Een volwassen dier is minder beinvloedbaar en vereist meer geduld en begrip dan een jong katje, dat u doorgaans geheel naar uw hand kunt zetten.

Is het katje oud genoeg?
Bij een jong katje moet u, ongeacht wat voor type u kiest, opletten dat het niet te vroeg van de moeder wordt gescheiden. U kunt dit zelf controleren: het gebit moet volledig ontwikkeld zijn of het diertje moet ten minste 8 weken oud zijn. Jonge raskatjes blijven doorgaans tot 12 weken bij de moeder. Het gaat er niet alleen om of ze vast voedsel kunnen eten, maar evenzeer om de opvoeding die ze van de moederkat krijgen. Zij leert haar jongen eten, zich te wassen en het gebruik van de kattebak en krabplank. Ze doet hen in spelvorm voor hoe ze zich later tegen andere dieren kunnen verweren en hoe ze moeten jagen: op de loer liggen, de prooi bespringen en door grommen de soortgenoten op een afstand houden. Ook een moederkat die niet in de vrije natuur komt zal haar jongen instinctief alle gedragingen aanleren waarmee ze zich in het wild kunnen handhaven. Als de jongen te vroeg bij de moeder worden weggehaald, onthoudt men ze een instructieperiode die later, bijvoorbeeld als het dier zou weglopen, van levensbelang kan zijn.

Een of meer katten?
Het komt vaak voor dat twee katjes uit een bepaald nest zich als onafscheidelijke kameraadjes gedragen. Ze spelen samen, slapen samen en lijken in alle opzichten meer op elkaar ingesteld dan op de andere jongen jongen uit het nest. Vermoedelijk zal de eigenaar in zo'n geval ook hopen dat hij beide katjes aan dezelfde koper kan overdragen - aan iemand die besloten heeft dat twee katjes beter is dan een. In zekere zin is dat inderdaad waar. Wanneer uw gezinsleden overdag veel weg zijn, houden de katten elkaar gezelschap. En de dieren beleven, zeker zolang ze jong zijn, enorm veel plezier aan elkaar. U moet ook bedenken dat het later, wanneer u alsnog besluit er een katje bij te nemen, veel moeilijker kan zijn de dieren aan elkaar te laten wennen dan wanneer de katjes tegelijk van de moeder naar uw huis worden overgeplaatst. Neem dus, zo mogelijk, direct twee jonge katjes - met name als uw gezin meer dan een kind telt.